Meyvesini besin olarak tükettiğimiz bamya bitkisi yani Hibiscus esculentus enfes lezzeti kadar aslında sağlık açısından faydaları da oldukça fazla. İçerdiği karoten, folik asit, riboflavin, niasin, okzalik asit ve amino asitlerin yanısıra kersetin içeriyor. Olgunlaşmamış meyveleri ise A, C, E, K vitaminlerini içeriyor.
Ama özellikle tohumları bol miktarda polifenolik bileşikler, oligomerik kateşinler ve flavonol türevleri, proteinler, palmitik, oleik ve linoleik asitler, vitamini, polifenolik bileşikler, karoten, folik asit, tiamin, riboflavin, niasin içeriyor.
Hibiscus esculentus tohumlarının doğal proteinlerinin biyotransformasyonu ile elde edilen %3'lük oligopeptit kompleksİ içeren merhem ile yapılan çalışmada, anti-serbest radikal aktivitesiyle ilişkili kas hücresi kasılmasının gerçek ve geri dönüşümlü inhibisyonunu elde ederek, in vitro "Botoks benzeri" mekanizmanın gösterimini gösterdiği görülüyor.
% 3 lük hidrolize Hibiscus esculentus özütü ( myoxinol) içeren bir merhem; kronik anal fissürü olan 31 hastaya 6 hafta boyunca 12 saatte bir uygulanmış. 8 hafta sonra klinik ve manometrik takip sonucunda yaklaşık %72 oranında başarı görülmüş. Tespit edilen tek yan etki ise hastaların yaklaşık %3’ünde perianal kaşıntı.
Sonuç olarak kas hücrelerinde etkili olabileceği görülen hidrolize bamya tohumu ekstresinin cilt bakım ürünlerinde daha düşük oranlarda kullanılarak yüz kaslarında botoks benzeri etkinin doğal yolla elde edilebileceği yönünde umut verici bir çalışma yapılmış.
Kronik Anal Fissürün Tedavisinde Myoxinol (Hidrolize Hibiscus esculentus Özütü): Erken Klinik ve Fonksiyonel Sonuçlar 10.1155/2015/567920
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2004.05.023
https://doi.org/10.3989/gya.053809