C vitamini başta turunçgiller olmak üzere pek çok meyve ve sebzede bulunan bağışıklık güçlendirici ve antioksidan özelliği yüksek bir vitamindir. Bedenimizin, özellikle de cildimizin serbest radikaller ve vücutta biriken toksinlerle mücadele etmek için günlük rutinde olması gerekiyor. Ancak C vitamini vücudumuzda depolanmıyor ve aynı gün vücuttan atılıyor. Beslenme veya gıda takviyesi ile günlük C vitamini takviyesi alınsa bile topikal uygulan bir C vitamini cilt serumu kullanmak cilt üzerinde daha hızlı ve kalıcı etki sağlayacaktır.
Aydınlık ve lekesiz bir cilt,
Kırışıklık giderici etki, ince çizgilerin giderilmesi,
Foto yaşlanmayı önlenmesi,
Kolajen dokuyu güçlendirmesi,
Düzenli ve bilinçli bir şekilde C vitamini serum kullanırsak tüm beklentilerimiz gerçekleşebilir.
O halde C vitamini serumu kullanmak istiyor ancak kafanızda çok fazla soru varsa en sık sorulanları cevaplayayım.
Hekim tarafından özel bir ihtiyaç için önerilmediyse 24 yaş ve üstü kullanabilir.
Hassas, akneli veya sivilceye meyilli ciltlerin bu soruyu “Hangi çeşit C vitamini serumu kullanmalıyım?” şeklinde sorması gerekir. Çünkü serumlarda çok çeşitli ve farklı oranlarda kullanılabilen C vitamini türevleri var.
Hassas ve akneli ciltlerin genel olarak C vitamini serum kullanması önerilmiyor. Ancak akneye yatkın ciltler bir C vitamini türevi olan Sodiıum Ascorbyl fosfat içeren ve özellikle bazı aktifler ile desteklenmiş içerikli serumları kullanabilir. Ayrıca C vitamini serumları akne ve sivilce tedavisi sonrası kalan izlerin giderilmesine destek olmak için kullanılabilir.
Cilde gündüz C vitamini serum uygulanması önerilmiyor. Kullanılmak isteniyorsa kesinlikle güneş koruyucu kullanılmalıdır. Cildin kendini yenileme süreci özellikle gece olduğu için C vitamini serumu yıkanmış ve alkolsüz bir tonik ile temizlenmiş cilde gece yatmadan önce uygulanması daha verimli olacaktır.
C vitamini serum ilk uygulandığında hafif yanma hissi olabilir. Ancak bu his giderek artıyor ve aşırı kızarıklık oluşturuyor ise kullanımı bırakmalısınız. Hassas bir cildiniz varsa ilk kullanımdan önce tüm kozmetik ürünleri kol içinizin küçük bir bölgesinde denemenizi öneriyorum. Bir hassasiyet oluşmuyorsa gün aşırı sürmeye başlayarak cildinizin uyumundan sonra düzenli kullanabilirsiniz.
1. L- Ascorbic Acid, en etkili ancak en stabil olmayan formdur. Suda çözünür ve cilt tarafından kolayca emilir. Cilt lekelerinde etkilidir. Formüllere yüksek oranlarda eklenebilir ancak çok kısa sürede oksitlenerek bozulabilir.
2. Ethylated L-Ascorbic Acid, etillenmiş Askorbik asittir. Yani Askorbik asit kadar güçlü etkili ve çok stabildir.Hem yağda hem suda çözülür. Çok yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Leke giderici etkisi ve cilt yenileme özelliği yüksektir. Formüllere % 3-10 arası eklenebilir.
3. Sodiıum Ascorbyl Fosfat, hidrofilik bir C vitamini formudur, hücreleri ve kolajen oluşumunu destekler.Yaşlılık keratozunun oluşumunu kontrol eder ,renk tonu eşitler. Yağlı cilde uygundur.Akne ve sivilceye yatkın ciltler içi uygundur. Förmüllere %3 – 10 oranında formüllere eklenebilir.
4. Tetrahexydecyl Ascorbat ( Ascorbyl Teraisopalmitate), yağda çözünür formdur, özellikle kuru ve olgun ciltler için uygundur. Formüllere % 1-10 arasında eklenebilir. Tahriş edici bir form olamadığı için hassas ciltler tercih edebilir. Cildin onarılmasına ve koyu lekelere karşı etkilidir.
5. Ascorbyl Glucoside, Askorbik asite göre stabilitesi yüksektir ancak sürekli değildir.
KAYNAKLAR
Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives: PMID: 23174055 DOI: 10.1111/jocd.12006
Vitamin C in dermatology: https://bit.ly/31OVeMz
3-O-ethyl-l-ascorbic acid: Characterisation and investigation of single solvent systems for delivery to the skin: https://bit.ly/3jvGlox
ü Clinical Efficacy of 25% l-Ascorbic Acid (C'ensil) in the Treatment of Melasma: https://bit.ly/3m70v9S
Safety Assessment ofAscorbyl Glucoside and Sodium Ascorbyl Glucoside as Used in Cosmetics: https://bit.ly/34AQT1s
Topically applied vitamin C enhances the mRNA level of collagens I and III, their processing enzymes and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase 1 in the human
PMID: 12823436 doı: 10.1034/j.1600-0625.2003.00008.x c vitaminin %5 lik konsanrtasyonunun etkili olduğuna dair bir çalışma