Lavanta yağı kozmetik ve parfümeri alanında oldukça yaygın olarak kullanılan kokulu ve çiçekli bir bitki. Ama bir kullanım alanı daha var ki hem bedenimize hem ruhumuza hitap eden “AROMATERAPİ”!
Ancak aromaterapi dediğimiz zaman adı içinde bir terapiden bahsediyoruz! İşte burada devreye giren lavanta yağının (aslında “uçucu yağı” demek daha doğru olur) elde edildiği türü yani çeşidi. Çünkü lavanta uçucu yağının önemli 5 önemli fitobileşeni “linalool, linalil asetat, borneol, kafur ve 1,8 sineol miktarı yağın kalitesini belirliyor. Ve bizim aromaterapide istediğimiz linalool ve linalil asetat bileşenlerinin yüksek olduğu ancak kafur oranının az olduğu Lavandula angustifolia türü….
Uçucu yağın kalitesi için % 25-46 linalol, % 25-46 linalil asetat, düşük oranlarda diğer monoterpenleri taşıması; bunlardan 1-8 sineolün en çok % 2.5, kâfurun ise %1,2 olması istenmektedir. Özellikle de linalil asetat, lavanta yağının kalitesini belirleyen en önemli bileşenidir. Bu maddeler fazla ise koku ve etki değişiyor.
Dikkat edilmesi gereken ise kafur miktarı, Lavanadula angustifolia türü hariç diğer türlerin yağında kâfur oranlarının %5 - %20 arasında olabiliyor. Esas olarak kâfur tek başına insan sağlığına zarar veren bir madde olmamasıyla birlikte, yağın bünyesinde %1,2 'yi geçmesi halinde Avrupa Farmakopesi'ne göre sağlığa zararlı olarak değerlendirilmektedir. Kafurun sürekli ve yüksek dozda alımının nörotoksik etkisi ve hatta epilepsi nöbetlerine sebep olabileceği konusunda çalışmalar mevcut.(1)
Bunun yanında uluslararası kalite standardı olan ISO standardına göre ISO 3515:2002 ile duyurulan üst sınır %0,5 dir.
LAVANTA UÇUCU YAĞINI AROMATRAPİDE KULLANACAKSANIZ SEÇECEĞİNİZ TÜR Lavandula angustifolia Mill. olmalı. Ambalaj etiketinde kesinlikle bu türün Latince adının yazıldığına ve koyu renk bir şişede olmasına dikkat edin.
ÖNEMLİ NOT! Aromaterapide kullanılan tüm ürünler yüzde 100 doğal ve organik olsa da doğru uçucu yağ , doğru oranlar ve doğru uygulama yöntemleri sağlanmadıkça güvenli ve faydalı olmayabilir. Her konuda olduğu gibi aromaterapi konusunda da konunun gerçek uzmanları ile çalışmak ve doğru adımları atmak önem taşıyor.
Kaynak; 1.Türk Pediatri Dergisi 2015; 50: 248-250
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2015.1360